Koselige julemarkeder i Sverige

Du trenger ikke reise så langt for å finne julestemningen. Like over grensa arrangeres det julemarkeder i alle mulige varianter, med nisser, pepperkaker, lys og julegodis. Vi guider deg til Sveriges mest stemningsfulle julemarkeder, fra de indre skoger til kyst og byer.

Snart er det klart for den tiden av året som så mange gleder seg litt ekstra til, nemlig førjulstiden. Her tipser vi om noen av Sveriges mest sjarmerende julemarkeder, som passer perfekt for en helgetur med julekos i fokus. I Sverige kan du fylle kofferten med unike julegaver og fine vinterminner. Bli med på tradisjonsrike, kunstneriske, barnevennlige og herskapelige julemarkeder i alle former og varianter over grensa.

Julemarked og lysvandring på Gunnebo slott

Et vinterkledd Gunnebo Slott utenfor Gøteborg. Foto: Hanne Marit Tobiassen og Sofia Kvistborn

Gunnebo slott og Trädgårder er en av Sveriges vakreste herregårder, og hvert år arrangeres et stemningsfullt julemarked med et bredt utvalg av produkter. Du kan forvente en blanding av bærekraftig håndverk, lokale delikatesser og stilfulle designting. Nytt for i år er vinteropplevelsen Winter Lights, som arrangeres fra 17. november til 7. januar. Da vil området rundt slottet bli opplyst av en 1,5 km lang lyslyøpe med magiske lys- og lydinstallasjoner. Lysinstallasjonene er inspirert av og spesialtilpasset slottets historie, 1700-talls bygningene og landskapet rundt slottet. Turen tar ca. 90 minutter, og passer for alle aldre. Det er også mulig å kjøpe varm drikke og andre godbiter underveis. 

Når: 18.–19., 25.–26. november 
Hvor: Gunnebo slott, Mölndal, Vest-Sverige 

Papi’s Julmarknad – Vegansk julemarked i Göteborg 

På Ringön blir det vegansk julemarked 25. november med utstillere fra regionen, og håndverk og lokalprodusert mat. Papis Pierogi har også invitert lokale matbiler som alle skal servere vegansk mat. Det blir også ekstra aktiviteter fra skuespillere fra Ringön. 

Når: 25.november 
Hvor: Gøteborg 

Haga – bydelsmarked i Gøteborg

Stemningfullt julemarkedet i bydelen Haga. Foto: Göran Assner og Hanne Marit Tobiassen.

Julemarkedet i Gøteborgs eldste bydel Haga er en favoritt hos både lokale og besøkende. Her bugner det av alt fra interiørartikler og julepynt, til godsaker og håndlagde ting. Du finner 40 utstillere langs den koselige Haga Nygata, og markedet byr også på stemningsfull korsang, underholdning og en herlig julefølelse. 

Når: Hver adventshelg fra 25. nov – 17. des 
Hvor: Gøteborg

Fornøyelsesjul i Liseberg – Gøteborg

Julemarked og andre aktiviteter i fornøyelsesparken Liseberg. Foto: Liseberg AB

Fornøyelsesparken Liseberg feirer i år 100 år og julefeiringen i parken blir enda større og bedre enn før. Den 18. november åpnes portene til Lisebergs glitrende vinterverden. En fortryllende opplevelse med snøgaranti og moro for alle aldre. Nytt for i år er et magisk vintermarked og forlenget vintersesong over nyåret, med åpningstider helt frem til 7. januar. Kjør en tur i vinteråpne karuseller, hils på nissen, stå på skøyter eller finn en fin julegave i markedsbodene.

Når: 18.nov – 07. januar 
Hvor: Liseberg, Gøteborg 

Historisk julemarked i Wadköping

Julenissen er på plass i Wadköping i Örebro. Foto: Visit Örebro

Mellom Stockholm og Oslo finner du regionen Örebro. Fire søndager i november og desember arrangeres det julemarkedi den historiske gamlebyen i Örebro, kalt Wadköping. Blant de skjeve trehusene finner du julepynt og håndarbeid, nisser, kranser, hjemmelagde julepølser, ost og annet som trengs for en skikkelig julefeiring. Nissen kommer på besøk og det er juleverksted for alle barn i Teaterladan. 

Når: 26. nov, 3., 10., og 17. des 
Hvor: Örebro, Midt-Sverige

Trendy julemarked på Nääs Fabriker

Nääs Fabriker like utenfor Gøteborg. Foto: Nääs Fabriker

På Nääs Fabriker, kun 20 minutter fra Göteborg, finner du et historisk industrimiljø fylt med julehygge. Få en forsmak av julen på julemarkedet og finn flotte julegaver innen mote, interiør og blomster i de koselige butikkene. Hele området rundt Nääs Fabriker er farget av energien de legger på detaljer, samt den varsomme restaureringen av den opprinnelige bomullsfabrikken som lå her. Dette er et livlig reisemål som har mye å tilby i form av trendy butikker, hotell, restaurant, kafé og delikatesseforretning. Like ved fabrikken ligger Nääs Slott, hvor du kan ta en tur med hest og vogn og gå på skattejakt rundt slottet. 

Når: 2.-3. des 
Hvor: Tollered, Vest-Sverige 

Falbygdens Osteria – Vest-Sverige 

Folk fra fjern og nær valfarter hvert år til Falbygdens Osteria for å handle ost, delikatesser og gaver på julemarkedet. Når du trenger en pause, er et stopp i restauranten og en smakebit på den populære ostebuffeten å anbefale. Test ulike oster og sikre deg de beste variantene til julefrokosten. Julenissen er også til stede og tar imot ønskelister og forteller julehistorier. 

Når: 10.–12. des 

Hvor: Falköping – Vest-Sverige

Julemarked på Tofta Herregård – Vest-Sverige

Koselige Tofta Herrgård i Vest-Sverige. Foto: Tofta Herrgård

På Tofta Herregård, cirka 30 minutter nord for Göteborg kan du komme i julestemning i det gamle magasinet. Opplev julestemning i og rundt gårdens gamle kornmagasin og vognskjul. Runt 40 utstillere tilbyr klassisk håndverk som for eksempel tovede nisser, strikkede plagg, saueskinnsprodukter, keramikk, tresløyd og sølvsmedprodukter. Her finns også flere lokale matleverandører som selger bl.a. marsipan, brente mandler, svensk «tunnbröd», ost og sild. Kafeen i Magasinet serverer hjemmebakt og gårdens egen gulaschsuppe. I utegrillen serverer «Vävra gårdsdeli” hamburgere og pølser. For barna er det ponnyridning, lotteri, lekeplass og åpen låve der du kan hilse på gårdens dyr. 

Når: 2.–3., 9.–10. og 16.–17. Des 

Hvor: Tofta, Vest-Sverige 

Sundsby Säteri – Vest-Sverige 

Helgen 18. og 19. november går det stemningsfulle julemarkedet på Sundsby Säteri av stabelen i et historisk miljø. Her finner du håndverk, julepynt, stearinlys, kranser, smykker, håndarbeid, keramikk og selvfølgelig alt av julens godsaker. De minste besøkende kan ri på ponnier, trekke opp storfangsten i fiskedammen og selvfølgelig hilse på nissen. 

Når: 18. og 19. des. 

Hvor: Sundsby Säteri, Vest-Sverige 

Gammeldags jul ved Falu Gruva 

Julemarked i verdensarven Falu Gruva. Foto: Per Eriksson

Julemarkedet i verdensarven Falu Gruva er et av landets mest sjarmerende julemarkeder og har blitt en tradisjon for mange. Det sprer genuin og gammeldags julestemning med lokalproduserte varer, gruvenissen og et kor som synger julesanger. I tillegg er det et matmarked fylt med lokale delikatesser og matvogner, og restaurantene Geschwornergården, P-za og Gjuthuset Café & Butik er selvfølgelig åpne. I tillegg til at det blir guidede turer i gruva.

Når: 10. des. 
Hvor: Falun, Dalarna 

Nissemarked i Verket

Verket i Avesta i Dalarna. Foto: Håkan Brattlöf

Det gamle industrimiljøet Verket fra 1874 forvandles til et stemningsfullt eventyrslott med alle julens tilhørende lukter, lyder og lys. Rundt 80 håndverkere selger produktene sine, og pepperkakebaking er tilgjengelig for barna. Nyt julemusikk og kanefart i Gamla Byn. Et sted i verket gjemmer også julenissen seg.

Når: 16. og 17. desember 
Hvor: Avesta – Dalarna 

Stemningsfullt julemarked i Leksand

Tradisjonshåndverk på julemarkedet i Leksand. Foto: Anne Holm

Leksands julmarknad er et genuint og stemningsfullt marked i Leksands bykjerne. Markedet strekker seg helt fra Z-torget til Nya Torget, og her finner du lokale matprodusenter og selgere av lokalt håndverk, gløgg og peppekaker. Rundt 70 utstillere byr på alt som hører julen til og nissen og hestene hans vil være til stede i det magiske julelandet på Udden. 

Når: 02.- 03. desember 
Hvor: Leksand, Dalarna

Julemarked på Brunskogs Hembygdsgård

Siste helgen i november tar 130 ulike selgere turen til Brunskog Hembygdsgård i Arvika. Her blir det et utvalg av varer som ost, pølse, håndverk, julekranser, blomster og delikatesser. Det blir også nissevandring for alle barn, og voksne, og juleverksted, sang og musikk.

Når: 25. – 26. nov. 
Hvor: Arvika, Värmland 

Slottsjul på Tjolöholms slott

Tjolöholm slott utenfor Kungsbacka. Foto: Thomas Carlen

I november og desember blir det skikkelig julestemning på Jugendslottet Tjolöholm, ca. 1 time fra Gøteborg. Slottet inviterer til en stemningsfull juleopplevelse med alt fra Christmas tea, musikalske innslag, håndverk og fantastisk mat. Finn personlige julegaver, møt nissen, lek i barneområdet og kom i ekte julestemning på dette mektige og vakre stedet. Ønsker du å sove over, er det mulighet for å overnatte en natt eller to i Grindstugan eller I den pittoreske Allmogebyn. 

Når: 17.– 19. nov, 24.–26. nov og 30. nov – 03. des.  
Hvor: Tjolöholm, Halland

Julemesse på Wapnö slott 

23. – 26. november og 1. – 3. desember er det tid for en ordentlig koselig julemesse på Wapnö. Wapnö er både et slott og en gård, og til julemessen pyntes det i hver eneste krik og krok. Det sjarmerende miljøet, gårdsstemningen, levende lys, julesanger og opplyste vinduer gir deg en herlig forsmak på julen. Ta med familien på julemarkedet for å handle julegaver, men også for å besøke dyrene i fjøset, prøvesitte traktoren, melke kuer, ri ponni eller synge julesanger med nissekoret. 

Når: 23. – 26. nov og 1. – 3. des 
Hvor: Halmstad, Halland 

Jul på Vallarna

Jul på Vallarna i Falkenberg. Foto:Caroline Andersson

Jul på Vallarna er litt av en nykommer blant julemarkedene, men på bare to år har både falkenbergere og andre besøkende tatt markedet til sine hjerter. I år er det større enn noen gang, dette glitrende utendørs julemarkedet i uteområdet Vallarna, noen få minutters gange fra Falkenberg sentrum. Gratis inngang, tusen julelys, brennende bålkurver og mange boder fylt med godsaker og julegaver til både store og små. Nyt frisk luft, god mat og drikke, stemningsfull musikk, nissebesøk og underholdning! 

Når: 18. – 19. nov 
Hvor: Falkenberg, Halland 

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Familieparker i Sverige

En ferie skal gjerne være fylt med aktiviteter for hele familien, og i Sverige har de lagt godt til rette for at familieferien skal bli så vellykket som mulig med et stort utvalg av badeland, dyrehager, temaparker og fornøyelsesparker.

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!