Koselige julemarkeder i Sverige

Du trenger ikke reise så langt for å finne julestemningen. Like over grensa arrangeres det julemarkeder i alle mulige varianter, med nisser, pepperkaker, lys og julegodis. Vi guider deg til Sveriges mest stemningsfulle julemarkeder, fra de indre skoger til kyst og byer.

Snart er det klart for den tiden av året som så mange gleder seg litt ekstra til, nemlig førjulstiden. Her tipser vi om noen av Sveriges mest sjarmerende julemarkeder, som passer perfekt for en helgetur med julekos i fokus. I Sverige kan du fylle kofferten med unike julegaver og fine vinterminner. Bli med på tradisjonsrike, kunstneriske, barnevennlige og herskapelige julemarkeder i alle former og varianter over grensa.


Baldersnäs Herrgård, Vest-Sverige 

Baldersnäs Herrgård i Dalsland, Vest-Sverige. Foto: Roger Borelid.

Baldersnäs Herrgård samler årlig noen av Sveriges dyktigste snekkere og håndverkere på julemarkedet som finner sted første helgen i desember. Herregården og parken rundt er stemningsfullt pyntet med tusentalls lys og kafeen er åpen for en «julfika». 

Når: 2., 3. og 4. desember.

Falbygdens Osteria, Falköping, Vest-Sverige 

Folk fra fjern og nær valfarter hvert år til Falbygdens Osteria for å handle ost, delikatesser og julgaver på julemarkedet. Når du trenger en pause, er et stopp i restauranten og en smak på den populære ostebuffeten å anbefale. 

Når: Hver dag frem til 23. desember 

Nääs Fabriker, Tollered, Vest-Sverige

Julemarked i industrielt miljø på Nääs Fabriker. Foto: Nääs Fabriker 

På Nääs Fabriker, kun 15 minutter fra Göteborg, finner du et historisk industrimiljø fylt med julehygge. Få en forsmak av julen på julemarkedet og finn flotte julegaver innen mote, interiør og blomster i de koselige butikkene ved siden av. Det blir også arrangert livemusikk og nissen kommer på besøk. 

Når: 26.–27. november og 3.–4. desember

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal, Vest-Sverige

Jul på Gunnebo slott och trädgårdar like utenfor Gøteborg. Foto Sofia Kvistbo

Gunnebo Slott och Trädgårdar er et 1700-talls slott med en fantastisk hage, og med lokalt håndverk og bærekraft i fokus. Hvert år arrangerer Gunnebo et tradisjonsrikt julemarked med vestsvensk opphav, med håndverkere og matprodusenter fra nærområdet. Nyt gløgg og pepperkaker laget i Gunnebos eget bakeri, og finn unike julegaver! 

Når: 19.–20. november og 26.–27. november

Leksands julmarknad, Leksand, Dalarna

Stemningsfullt julemarked i innlandsregionen Dalarna. Foto: Anna Holm 


Leksands julmarknad er et genuint og stemningsfullt marked i Leksands bykjerne. Markedet strekker seg helt fra Z-torget til Nya Torget, og her finner du lokale matprodusenter og selgere av lokalt håndverk, gløgg og peppekaker. Nissen kommer også til å være der med sine hester. 

Når: 26. november og 27. november 

Falu Gruva, Falun, Dalarna 

Julemarked i verdensarven Falu Gruva. Foto: Per Eriksson

Julemarkedet i verdensarven Falu Gruva er et av landets mest sjarmerende julemarkeder og har holdt det gående i 22 år. I det nedlagte gruvesamfunnet kan du oppleve Gruvenissene som tar imot barnas ønskelister, i tillegg til at det blir guidede turer i gruva og et tradisjonelt julemarked fylt med kortreist mat, kranser, brente mandler og annet julegodt.

Når: Søndag 04. desember

Jul i Säter, Dalarna 

I den koselige trehusbebyggelsen i Säters i Dalarna kan du få en smak av gammeldags jul. Her dekkes det opp med godsaker, vakkert håndverk og julepynt. Rådhustorget fylles med julens deilige dufter, morsomme barneaktiviteter, musikk og lokal mat som i før i tiden. På markedet står hjemmelagde kvalitetsprodukter i sentrum.

Når: 27. november 

Wadköpings julmarknad, Örebro, Midt-Sverige

Wadköpings julemarked i Örebro er som en reise tilbake i tid. Foto: Visit Örebro

Fire søndager i november og desember arrangeres et tradisjonsrikt julemarked i gamlebyen Wadköping i Örebro. Her finner du juledekorasjoner og kunsthåndverk, nisser, kranser, hjemmelagde julepølser, oster og annet som trengs for en ekte julefeiring. Nissen kommer på besøk og det er juleverksted for alle barn i Teaterladan. 

Når: 20. og 27. november, 4. og 11. desember 

Jul på Tjolöholms slott, Fjärås, Halland

Ildshow er noe av underholdningen på Tjolöholms julemarked. Foto: Will Rose 


I november og desember blir det skikkelig julestemning på Jugendslottet Tjolöholm, ca. 1 time fra Gøteborg. Slottet inviterer til en ærverdig førjulstid med julemarked bestående av lokalt håndverk og matdelikatesser. Hele slottet dekoreres med tusentalls av lys og for barna blir det ildshow og forestillinger i tillegg til andre morsomheter. 

Når: 18.– 20. november, og 24.–27. november.

Julemesse på Wapnö slott, Halland 

På Wapnö slott og gård utenfor Halmstad stelles det i stand til et av Sveriges største julemarkeder. Det sjarmerende miljøet, gårdsstemningen, levende lys, julesanger og opplyste vinduer gir deg en herlig forsmak på julen. Ta med familien på julemarkedet for å handle julegaver, men også for å besøke dyrene i fjøset, prøvesitte traktoren, melke kuer, ri ponny eller synge julesanger med nissekoret.

Når: 24.–27. november & 2.–4. desember

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på bilferie er en perfekt måte å utforske Sverige. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige deg en stor variasjon av spennende reisemål og aktiviteter. Med vår lange grense til Sverige har vi...

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og ute.  Et besøk i et badeland er en perfekt familieaktivitet å legge inn i...

Familieferie i Sverige

Sverige er reisemålet som passer perfekt for ferie med barn. Ferielandet ungene elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og det er enkelt og trygt å reise med familien på ferie over grensen.

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...