Biltur med familien: fra kyst til kyst

Stadig flere nordmenn legger bilturen til våre kjære naboer i øst. Det er mange grunner til det, som for eksempel svært fordelaktige priser på grensehandel. Men Sverige er mye mer enn bare billige varer, det er et vakkert land med naturperler på rad og rekke – og mange opplevelser å by på for hele familien. 

Kosterøyene. Foto Roger Borgelid/Westsweden.com

Øyidyll i Vest-Sverige  

Kjører du E6 over Svinesund er det flotte veier nedover hele vestkysten av Sverige. Men det finnes mange grunner til å ta noen avstikkere fra motorveien. Den første dukker opp allerede etter et par mil på veien i  nordlige Bohuslän. Vi tenker da på Koster-øyene utenfor Strömstad. Det går båter ut til de bilfrie Koster-øyene fra sentrum i Strømstad. Båtturen tar rundt en halv time og er absolutt verdt turen. 

Nord- og Syd-Koster er to idylliske øyer i den svenske skjærgården, som en slags forlengelse av Hvaler i Østfold. På Koster kan du leie en sykkel og dra på oppdagelsesferd i vakker natur og selvfølgelig bade hvis været tillater det. Koster er et populært reisemål om sommeren og kan tilby flere hyggelige serveringssteder, som blant annet Kläpphagen.

På veien videre ned mot Göteborg, kan du også oppleve Marstrand i søndre Bohuslän, som regnes som en av Sveriges aller vakreste øyer. Den idylliske øya ligger sør for Orust, litt nord for Göteborg. På Marstrand kan du for eksempel leie en Marstrandskajakk og ta skjærgården i nærmere øyesyn. Du kan også dra på omvisning på vakre Carlstens Fästning eller nyte en matbit på en av øyas mange serveringssteder. Hva med en natt på spa-hotellet Marstrand Havshotell, eller et bedre måltid på Ottos Kök? 

Liseberg – barnas paradis 

Foto: Liseberg AB/Stefan Karlberg

I  Göteborg, som er Sveriges nest største by, finner du blant annet fornøyelsesparken Liseberg. Barn i alle aldre vil sette stor pris på å bruke en dag her. For de litt mindre barna anbefales også å legge turen innom Alfons Åberg Kulturhus, som er et eget museum med flere aktiviteter for de minste. Alfons Åberg er i Norge kjent som Albert Åberg. 

Göteborg byr også på mange shoppingmuligheter og mange serveringssteder for alle lommebøker. 

Det finnes også øyer som er verdt et besøk rett utenfor Göteborg, som for eksempel Hönö – en populær øy med flere gode restauranter. Hönö har et eget fiskemuseum, og deler av øya består av naturreservatet Ersdalen, som bør oppleves. 

Surfing og sandstrender 

Kjører du videre nedover den svenske vestkysten kommer du til Halland, her finner du mange muligheter for camping og vakre sandstrender. Her er også forholdene godt tilrettelagt for surfing.  

Ta turen innom koselige Varberg, med sin historiske festning og majestetiske badehus, eller prøv en av restaurantene i matdestinasjonen Falkenberg. Vi anbefaler også femstjerners camping i Apelviken, og et besøk på Hotel Tylösand i Halmstad, som ligger 50 meter fra en av Sveriges fineste sandstrender.  

Astrid Lindgrens verden 

Fra Halland går turen østover inn i Småland, nærmere bestemt til Vimmerby og Astrid Lindgrens verden, som er et must å få med seg hvis du har barn. Her kan du og barna gjenoppleve Emil i Lønneberget, Pippi og alle de andre fantastiske fortellingene fra Astrid Lindgrens penn. 

Mange tar også turen innom Filmbyn for å se filmsettene fra de klassiske barnefilmene om de ulike figurne i Astrid Lindgrens verden. Når du først er i Småland, anbefales også turen innom High Chaparral for en spennende western-opplevelse for hele familien. 

Vakre Gotland 

Ringmur vid stergravar

Fra Oskarshamn i Småland kan du ta båten ut til den fantastiske øya Gotland. I den koselige byen Visby, som står på Unescos verdensarvliste, får du følelsen av å spasere rundt i en gedigen filmkulisse. Byen er også kjent for sine mange gode spisesteder og unike arkitektur. 

Når du først er på Gotland, bør du også få med deg Kneippbyen, hvor originalhuset fra filmene om Pippi Langstrømpe står. I Kneippbyen finner du også et badeland og mye annen moro. Ellers er det mange bademuligheter på Gotlands mange strender. 

Gotland kalles for vindenes øy og er en meget populær surfspot i Sverige. Om ikke du surfer selv, kan du jo teste noe nytt. Eller rett og slett bare nyte synet av de halsbrekkende stuntene og underholdningen som foregår i bølgene rett utenfor. 

Slott og camping i Örebro 

Foto: Icon

Fra Västerås er det kun et kort kjøretur til  Örebro  hvor du finner et av flotteste slottene i Sverige , Örebro slott. Slottet er over 700 år gammelt og ligger midt i sentrum, og er en levende attraksjon med visninger, arrangement, utstillinger og messer. I Örebro kan barna også kose seg i «jungelen» på badelandet Lost City. Barna kan fritt utforske de mystiske ruinene og kast deg ut i noen av de lengste og heftigste vannskliene. Naboen til badelandet er fem-stjernes campingen Gustavsvik camping med hele 675 store og fine tomter.  

Kultur og natur i Värmland 

På vei hjem fra ferien anbefaler vi å legge inn et skjærgårdsbesøk i Sveriges største innsjø, Vänern. Ta båten ut til øya Lurö og opplev skjærgårdsidyll av beste sort. Ta også turen innom den koselige småbyen Arvika, hvor det finnes flere fine museer, som Fordonmuseet og Rackstadmuseet.  

Hvis opplevelser på vannet står på ønskelisten, kan vi varmt anbefale en tur på Dalslands kanal. Gjennom Årjäng strekker en av verdens vakreste vannveier seg, ved navn Dalslands kanal. Kanalen ble bygget som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via tre slusesystemer. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.  

Ikke glem å handle på vei hjem 

Ingen tur til Sverige er vel komplett uten å handle noe på vei hjem? Legg for eksempel turen innom Töcksfors. Her finner du et bredt utvalg av butikker og en av Sveriges aller største matbutikker med et mildt sagt fantastisk vareutvalg. Kjøpesenteret kan by på over 1100 gratis parkeringsplasser i oppvarmet parkeringshus med flere ladestasjoner til elbiler.  

Familieparker i Sverige

En ferie skal gjerne være fylt med aktiviteter for hele familien, og i Sverige har de lagt godt til rette for at familieferien skal bli så vellykket som mulig med et stort utvalg av badeland, dyrehager, temaparker og fornøyelsesparker.

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!